Polskie Radio
Section05

Zobacz także

Eugenia Kuzniecowa: wojna nie niszczy tylko kraju, ale też ludzkie wspomnienia

- Ludzie w czasie wojny uświadomili sobie, jak ważne jest posiadanie miejsca, które może być prawdziwym schronieniem. Dlatego moja powieść stała się tak popularna na Ukrainie właśnie teraz - mówi w Programie 1 Polskiego Radia Eugenia Kuzniecowa, młoda ukraińska pisarka i autorka książki "Nim dojrzeją maliny", za którą zyskała wyróżnienie w ramach Nagrody Literackiej Unii Europejskiej 2022.
Zobacz więcej na temat:  Magda Mikołajczuk Eugenia Kuzniecowa Agnieszka Kunikowska Ukraina

Kuchnia karnawałowa po staropolsku. O potrawach, które jedzono w przeszłości

Zupa rakowa, kiszony dereń, marynowane dziki i jelenie, do tego mnóstwo przypraw z cynamonem, imbirem i szafranem - to niektóre elementy staropolskiej kuchni, które pojawiały się w przeszłości na zabawach karnawałowych. Dziś wielu z tych potraw próżno szukać na stole; inne z kolei pozostały z nami do dzisiejszych czasów, choć nieco zmieniły swoją formę.
Zobacz więcej na temat:  karnawał tradycja zwyczaje kulinaria Agnieszka Kunikowska potrawy gotowanie

"Krab" - nasz świat oczami małego skorupiaka

- Mocną stroną tego filmu jest przyjęcie punktu widzenia zwierzęcia i opowiedzenie historii z jego perspektywy. Wszystkie środki wyrazu, które zastosowaliśmy, żeby ten efekt wzmocnić, czyli ruchy kamery, dobór obiektywów, zaplanowanie ujęć, dźwięk, pozwalają na moment znaleźć się w głowie kraba - mówił w "Poranku Dwójki" Piotr Chmielewski, reżyser krótkometrażowego filmu animowanego pt. "Krab".
Zobacz więcej na temat:  kino animacja zwierzęta Paweł Siwek FILM Dwójka

25. edycja Polskich Nagród Filmowych Orły - różnorodność kina i jego twórców

- Jestem pewny, że 25 lat Orłów zmieniło polskie kino, że sprawiedliwie nagradzamy autorów za ich prawdziwe dokonania. Mam przekonanie, że dzięki temu powstają lepsze filmy. Ogromne podziękowania dla wszystkich, którzy biorą udział w głosowaniu - mówił prezydent Polskiej Akademii Filmowej Dariusz Jabłoński.
Zobacz więcej na temat:  kino Agnieszka Holland Witold Banach Dwójka Polskie Nagrody Filmowe Orły Dariusz Jabłoński FILM

Światowa kariera pszennego placka z pomidorami i serem, czyli jak to z pizzą było…

Pizza, jedno z narodowych dań Włochów, to nic innego jak kawałek ciasta z sosem pomidorowym i serem, wypiekany w piecu. Ta definicja to oczywiście spore uproszczenie, bo jej smak, kształt czy nawet rodzaj użytych składników różni się w zależności od regionu świata. Np. Amerykanie przerobili ją, podobnie jak inne europejskie smakołyki, na swoją modłę.
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA pizza Włochy Stany Zjednoczone jedzenie tradycja Jan Pachlowski Kuba Witkowski Radosław Nałęcz Karol Gnat Trójka fast food hamburger hot dog podpłomyk

Uroczystości pogrzebowe polskich i litewskich żołnierzy w Jewiu

Na Litwie, w kościele pw. św. Anny w Jewiu (Vievis), pod koniec stycznia odbyły się uroczystości pogrzebowe polskich i litewskich żołnierzy, których szczątki odnalazł zespół Biura Poszukiwań i Identyfikacji IPN. Wspólna mogiła żołnierzy, którzy zginęli w jednej z ostatnich walk w czasie konfliktu polsko-litewskiego, w latach 1919-1920, znajdowała się w lesie w pobliżu miejscowości Zawiasy.
Zobacz więcej na temat:  historia Polski Dorota Truszczak Instytut Pamięci Narodowej IPN Litwa

Jerzy Haszczyński: starałem się pokazać, że Niemcy to dobry temat na reportaż

- Niemcy są takim samym krajem jak Rosja, Libia, Czechy czy Rumunia. Można w nim znaleźć rozmówców i tematy, które są atrakcyjne reportażowo. Mam nadzieję, że udało mi się to udowodnić poprzez moją książkę - mówił w audycji "O wszystkim z kulturą" Jerzy Haszczyński, autor "Rzeźni numer jeden i innych reportaży z Niemiec".
Zobacz więcej na temat:  Jerzy Haszczyński reportaż dziennikarstwo Niemcy Jakub Kukla Dwójka KULTURA Berlin