Polskie Radio
Section05

żywność

OSTRZEŻENIE Wykryto opiłki metalu. Popularny dodatek do zup zagrożeniem

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne. Chodzi o kostki rosołowe popularnej marki. Dzięki Systemowi Wczesnego Ostrzegania udało się ustalić, że mogą znajdować się w nich elementy metalowe. Obecnie trwa wycofywanie produktu ze sprzedaży - dowiadujemy się z komunikatu zamieszczonego na stronie GIS w czwartek 1 sierpnia.
Zobacz więcej na temat:  POLSKA rosół jedzenie GIS Główny Inspektor Sanitarny zupy zdrowie zagrożenie

Żywność ekologiczna. "Mimo inflacji ten rynek rośnie"

- Ruch na rzecz rolnictwa bez agrochemii został zapoczątkowany w latach 80. XX w. Miałam szczęście, bo znalazłam się w inicjatywnej, pionierskiej grupie naukowców, do której dołączali rolnicy, walczący o "rolnictwo bez chemii" - wspomina w Polskim Radiu 24 dr Urszula Sołtysiak, rzecznik Polskiej Izby Żywności Ekologicznej, wieloletnia wykładowczyni SGGW.
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 klimat ekologia środowisko rolnictwo społeczeństwo

Polskie Radio 24 Co zrobić, by nie zatruć się w wakacje? "Pomogą bakterie"

- W czasie wakacji często jemy "byle co" - czy to w innym regionie kraju, czy to za granicą. Pomóc na żołądkowe problemy mogą nam bakterie - mówił w Polskim Radiu 24 dr Michał Mularczyk, internista, dietetyk. Na naszej antenie lekarz podpowiedział, jak przygotować się na urlop, żeby delektować się odpoczynkiem i uniknąć przykrych dolegliwości.
Zobacz więcej na temat:  POLSKA podróże zdrowie turystyka upały

Polskie Radio 24 Niebieska transformacja. Niskoemisyjna żywność z mórz i oceanów

- Niebieska transformacja jest odpowiednikiem zielonej transformacji, ale dotyczy mórz i oceanów. U jej podstaw leży założenie, że żywność pochodząca z tych zasobów jest niskoemisyjna. Jednocześnie znamy ich ograniczenia - nie możemy z nich korzystać dowolnie, bez kontroli - powiedziała w Polskim Radiu 24 Marta Kalinowska z organizacji Marine Stewardship Council. 
Zobacz więcej na temat:  Marta Hoppe Polskie Radio 24 społeczeństwo morza jedzenie oceany